Att inreda i Art déco-stil

Art déco är en stil som härrör från 1920-talet och fram till tiden för andra världskriget. Stilen blev uppmärksammad på världsutställningen i Paris 1925 och nådde stor publik. Namnet Art déco kommer ifrån franskans “art décoratif” som betyder dekorativ konst.

Art décos historia

Tanken med stilen var att framhäva det dekorativa, exklusiva och det individuella som en protest mot stor masstillverkning och mot förenkling i tillverkningsprocessen som blev populärt på det glada 20-talet. Motiven inom Art déco hämtades mest från Orienten, Egypten, antikens Grekland och Rom. Öppnandet av Tutankhamons grav i Konungarnas dal i Egypten 1922 missades inte av Art déco-folket och därför blev det plötsligt modernt med egyptiska motiv som var tusentals år gamla.

Mönster och material

Art déco kombinerar gamla mönster med ny teknik och ska inte förväxlas med föregångaren Art nouveau. Art déco använder gärna geometriska mönster, rätlinjiga och symmetriska figurer med starka färger och kontraster. Sicksackmönster och blixtar är inte ovanligt heller. Materialet tillhör den moderna tiden med rostfritt stål, bakelit, aluminium, krom och väldigt ofta plast. När det gäller golv i Art déco-stil är det parkettgolv, linoleum med abstrakta mönster och vinyl i svartvitt eller rutigt som föredras.

Inredningsdetaljer

Du kan inreda ditt hem med golv, tapeter, gardiner och möbler helt i Art déco, men oavsett hur modernt det än är för tillfället kanske du inte vill lägga in nytt golv och sätta upp nya tapeter för att göra om ditt hem. Du kan istället inreda med detaljer som geometriska prydnadskonstverk, tavlor och affischer med geometriska mönster, mönstrade mattor och köket skulle få en uppfräschning med snygga mönstrade plåtburkar. Geometriska mönster på muggar och tallrikar sätter också piff på tillvaron.

Leave a Comment

marinate