Den personliga arbetsplatsen

Att inreda kontoret eller arbetsplatsen är en viktig bit i ergonomi och arbetsmiljö. Att det sen är trevligt och stimulerande att ha en bra kontorsmiljö och arbetsställning är en bonus som kan göra jobbet roligare. Det handlar också om att få en trivsam omgivning genom att göra din arbetsplats personlig. Detta kan göras med små detaljer som färger på tillbehören, gardiner vid fönstret, en tavla, bild eller plansch och även med foton på familjemedlemmar.

Snabba inredningstips för skrivbordet

För att göra din arbetsplats mer anpassad utifrån ditt eget tycke och smak behövs inte så mycket. Sitter du vid ett skrivbord och delar rum med andra så kan du lätt byta färg på gemburken, ha ett skrivbordsunderlägg du tycker om, en personlig musmatta till datormusen och ett foto på barnen eller partnern. Eller varför inte ett foto ifrån senaste firmafesten? Det blir din plats med din personliga prägel. Du kan också ha en liten krukväxt på skrivbordet. Små detaljer gör skillnad vare sig det är en rosa papperskorg eller ett ljusblått pennställ och ett suddgummi i form av en glad gris. Att klä in dina pärmar i olika omslagspapper kan också piffa upp lite. En filt eller en sjal som hänger på ryggstödet av din stol kan vara både snygg och praktisk och du kan lägga en fluffig liten matta på golvet att borra in tårna i.

Tänk på det ergonomiska

För att du ska ha en så bra arbetsplats som möjligt behöver du också rätt utrustning för att göra jobbet. Du ska ha ett lagom stort skrivbord i rätt höjd för dig. Här kan du ha ett som är höj- och sänkbart, vilket gör att du kan både stå och sitta när du arbetar.

En bra kontorsstol är heller aldrig en dålig investering. Också den ska vara höj- och sänkbar, med ryggstöd och helst svankstöd om du sitter ner mycket. Det är viktigt att arbetsplatsen har bra ergonomi så att du undviker arbetsskador och felbelastningar. Att sitta i samma ställning och arbeta timme efter timme kan ge kroppsliga problem.

Tänk också på att du ska ha en bra belysning vid din arbetsplats och bländningsskydd om du sitter vid ett fönster där solen lyser rakt in. Datorn kan behöva olika ljusfilter på skärmen för att minimera huvudvärk och trötta ögon om du är lite känslig. Ha gärna en stressboll att krama lite på ibland för att mjuka upp händer och fingrar och glöm inte att du ska ha lite plats för den obligatoriska kaffekoppen också.

Lagom är bäst

Ha inte för mycket kontorsmaterial framme, det ser stökigt och plottrigt ut och kan skicka ett negativt intryck till chefen. Var också försiktig med politiska budskap på kaffemuggar och annat. Tänk också på att hålla ordning på ditt skrivbord och städa undan skräp efter dig så blir det mycket mer trivsamt.

Leave a Comment

marinate