Det perfekta vardagsrummet

Vardagsrummet är den del av bostaden du slappnar av och umgås i. Här finns avslappning, rekreation och socialt umgänge i ett. Kanske till och med en läshörna eller en datorhörna. Det ställer krav på både arbetsbelysning och mysbelysning samt att det ska vara en inbjudande plats som du vill spendera tid på.

Ett vardagsrum med inredning i flera olika stilar kan upplevas som plottrigt och rörigt och skapa förvirring och stress hos känsliga personer. Det kan kännas som att möblerna bara är inslängda och att hyllor och förvaring tar för mycket plats och får rummet att kännas instängt. Du vill ha ett luftigt rum med bra belysning och detaljer som fångar ögat för en trivsam känsla.

Planera först

För att få till det perfekta vardagsrummet bör du planera innan du börjar handla. Tänk på vilka behov du har, vad ska du göra för aktiviteter i vardagsrummet? Hur är fönstren placerade och var kommer ljuset ifrån? Du vill inte ha solens starka strålar rakt in i tv:n eller i datorskärmen när du jobbar eller surfar. Fundera på vilken stil du vill ha, en romantisk lantlig, en minimalistisk eller kanske en känsla av gammaldags herrgårdsbibliotek till din läshörna? Du kanske vill ha mycket gröna växter med växtbelysning för att ge en känsla av natur och djungel. Att snabbt läsa fem snabba tips kan ge dig en uppsjö med idéer om hur du kan förändra ditt vardagsrum till det bättre.

Givetvis sätter plånboken ibland gränser för hur inredningen ser ut men du kan hitta mångt och mycket i bra skick på second hand eller på rea. De stora möbelvaruhusen har dessutom en hel del saker till vettiga priser. Tänk på att möbler ska användas, inte tittas på för att de är för dyra för att spillas på eller bli nedsuttna. En soffa kan få nytt liv med ett överdrag. Du kan få helt ny färg som kanske matchar den nya mattan, och genom att byta gardiner kan rummet göras både ljusare eller mörkare. Har du en läshörna kan en bekväm fåtölj med en filt, ett litet sidobord och en lampa bredvid en bokhylla ge intryck av lugn och trivsamhet medan det i andra änden av rummet kanske finns en mer avskalad datorhörna.

Något i fokus

Att ha soffan i fokus så att den är det första du ser när du kommer in rummet kan vara en god och inbjudande idé, men det beror ju också på var du har dina uttag för tv och kanaler. Sladdar som ligger kors och tvärs ser aldrig bra ut så undvik det. En matta som drar ögonen till sig kan fungera bra eller en stilren bokhylla utan onödiga pappershögar eller röriga hyllplan. För en stilren känsla är det smidigt att trolla bort dina grejer bakom luckor eller i lådor som döljer innehållet. Att ha något hyllplan eller fack öppet och endast ha några få saker där ser enkelt och luftigt ut och bidrar till en atmosfär av mera rymd.

Leave a Comment

marinate