Köket – hemmets hjärta

Köket har i långa tider varit den naturliga samlingspunkten för hushållet och där alla samlas för att äta tillsammans eller prata lite över en kopp kaffe. Tyvärr håller detta på att tunnas ut i en värld av individualism, mobiler, surfplattor och olika tider för olika familjemedlemmar. Att piffa upp köket så att det blir trivsamt och välkomnande kan hjälpa att föra familjen samman igen för åtminstone lite mer kvalitetstid tillsammans.

Nytt kök

Har du ändå tänkt renovera köket så är det kanske nya vitvaror, spis, bänkar och luckor som i första hand fångar din uppmärksamhet. Anpassa köket utifrån dina och familjens behov. Är ni många behövs kanske ett större skafferi och fullstor kyl och frys. Är det ett mindre boende kanske det bara behövs liten kyl och frys exempelvis. Ska vitvarorna vara i någon särskild färg? Idag finns ett antal färger att välja mellan, och kylskåp med olika extrafunktioner som isproduktion eller kolsyrat vatten i dörren. Form och färg på luckor och lådor kan också göra att köket känns mer modernt. Lådor som öppnar sig vid tryck istället för att du drar ut lådan i knoppen ger köket en helt annan känsla. Det finns även möjlighet att få ditt tevatten direkt ur en kran vid vasken. Modernare kan det inte bli, och alla sådana nyheter gör det mer spännande att vara i köket. Ska du ändå ha ett helt nytt kök kan det vara smidigt att använda färger som kan passa in med många olika teman, alltså använd en bra grundfärg. Rosa köksluckor blir svåra att julpynta och ett gult kök har påsk året runt.

Inred årstidsmässigt

Följ årstiderna med din inredning. Det ger omväxling och gör också att det känns lite nytt och annorlunda. Julpynt under julen med julgardiner och juldukar, och givetvis en adventsljusstake på bordet eller i fönstret. På våren kan ett ljusare tema användas, som grönt och gult. Under sommaren kan det vara trevligt med en sommarkänsla av blommor och annan växtlighet. Hösten är en mysig tid med rätt inredning. Lite jordnära färger och kanske dödskallar på kökshanddukarna lagom till Halloween piggar upp. Var heller inte rädd för att använda små detaljer som ljuskoppar efter årstid eller byta ut stolsdynorna. Lite fluffigare dynor på vintern och kanske också en pläd över en stol för att inbjuda till att sitta vid bordet och läsa en bok.

En snygg fruktskål på bordet är både nyttigt och trevligt och kan ge dina familjemedlemmar anledning att då och då gå förbi köket för att hämta ett äpple eller en apelsin.

Leave a Comment

marinate