Mörk inredning – så lyckas du

Under många, många år har inredningstrenden varit vitt, vitt, vitt och kanske en släng av beige eller grått. Det har varit ljusa kulörer som gäller, men nu börjar det att gå mot mörkare tider. Då talar vi inte om mörkret utanför fönstret, utan den nya inredningstrenden!

Att lyckas med en mörk inredningsstil är verkligen inte lätt. Det är vanligt att man går på alldeles för hårt och får ett rum som ser litet, trångt och allt annat än hemtrevligt ut. Här har vi därför listat våra bästa tips på hur du lyckas med den mörka inredningsstilen, utan att behöva känna att du bor under jord.

Bästa tipsen för en mörk inredning

1. Lagom är bäst – Med det sagt menar vi att du bör undvika alldeles för mycket svärta. Det finns många andra mörka toner som lämpar sig bättre än kolsvart, t.ex. mörkbrunt, terracotta och marin. Om det blir för svart är risken stor att effekten blir alldeles för kraftfull.

2. Djupare sömn – Visste du att ett mörkt och svalt sovrum gör att du sover mycket bättre? Att välja mörkare nyanser i sovrummet är alltså helt rätt. Även här kan du dock försöka undvika alldeles för stora ytor av svart. Vill du ha väggarna mörka så välj t.ex. indigo eller mossgrönt.

3. Låt inte rummet “dö” – För mycket mörker kan få ett rum att kännas livslöst och dött. Se därför till att du mixar och leker med olika material. Ett alternativ är att handla hos LaLiving som har mängder med snygga dekorationer med högglans eller i metallic. Sajten erbjuder produkter á la shabby chic, men kom ihåg att kontraster är bra!

4. Maffigt – Vill du ha en så maffig effekt som möjligt så gå all in! Med det menar vi att du målar allt från väggar till fönsterkarmar och snickerier i mörka nyanser. Var inte rädd för att testa gränserna och kom ihåg att man alltid kan måla om eller över om man skulle ångra sig. På internet kan du även använda dig av designprogram som låter dig testa olika färgkombinationer i ett virtuellt rum.

5. Kontraster med material – Om du väljer matta väggar, ett matt vardagsrumsbord, en matt soffa och matta gardiner är det stor chans att rummet kommer kännas väldigt tråkigt. När man använder sig av mycket ton-i-ton måste man se till att bryta av detta och då är material av olika slag utmärkta alternativ. Det kan t.ex. handla om en vacker filt i sammet, gardiner i glänsande siden eller ett vardagsrumsbord i högglans. Bara för att du vill inreda mörkt betyder det inte att du vill ha ett rum som kommer liknas med den matta, trista svarta tavlan du stirrade på i lågstadiet.

Leave a Comment

marinate