Växter och ljus på jobbet

Att ha rätt ljus på sin arbetsplats är viktigt. Ett bra ljus gör att man uppfattar rummet bättre, ger en bättre dygnsrytm och får dig att känna dig trygg. Detta gör att arbetsuppgifterna blir lättare att utföra och du får mindre spänningshuvudvärk.

Vad gäller för ljus och belysning?

Arbetsmiljöverket har regler för ljus och belysning på arbetsplatsen inomhus och det kan vara en god idé att följa bestämmelserna. Belysningen ska vara anpassad för det arbete som utförs på platsen och för den som utför arbetet, samt för vilken position arbetet utförs i. Ska du arbeta både sittande och stående ställer det krav på en lite mer genomtänkt belysning som fungerar för båda ändamålen utan att ge sken i ögonen eller blända dig.

Flimmer från olika ljuskällor kan upplevas som väldigt störande samt göra dig trött i huvudet och ögonen.

Att ha fönster i rummet är viktigt eftersom dagsljuset är den viktigaste ljuskällan. Här är det bra att tänka på arbetsplatsernas placering i relation till fönstren så att ljuset inte bländar. Planera belysningen så att det inte blir stora kontraster eller mörka partier.

Växter på kontoret

Att ha växter på kontoret ger en mycket bättre miljö. Dels är det trevligt och fint att titta på, dels är vissa växter bra på att tillföra syre samt motverka dålig lukt och instängdhet.

Växter har dessutom en lugnande inverkan på människan och du blir mer harmonisk av att ha gröna växter på jobbet. Självklart finns det fler fördelar. En del växter är jättebra på att ta upp dåliga partiklar och renar på så vis luften. Frisk och syresatt luft gör att du behåller fokus bättre bland annat.

På ett kontor där det inte finns växter kan ibland luftfuktigheten vara alldeles för låg, ner mot endast 30 %. För att du ska må som bäst behövs en luftfuktighet på omkring 40 – 50 %, vilket gröna växter gladeligen hjälper till med om de får en chans. Att ställa in växter på kontoret är alltså bra för både kropp och själ, men även för besökare.

Med växter i lokalen ser det mer levande ut, ger ett betydligt mer välskött intryck och blir mycket mer trivsamt. Besökaren har en chans att kanske kunna slappna av lite mer innan och under mötet och säkert du också.

Leave a Comment

marinate