Färgmatcha din inredning med 60-30-10

Built är ett byggföretag som erbjuder renoveringstjänster, takläggning, fönsterrenoveringar, nyproduktion och mycket annat. De erbjuder också måleri, och det är av den anledningen jag skriver det här inlägget. Du kan beställa måleri på Built.se, där du även kan läsa om ett av de mest använda sätten för att balansera färgvalen i en inredning. Oavsett vilken stil du vill ha på inredningen – mörkt, ljust eller någonting annat – kan du följa den här mallen när du väljer färger.

60-30-10-regeln

Ett av de mest använda koncepten när det handlar om att färgmatcha en inredning är den så kallade “60-30-10-regeln”. Den går ut på att du väljer tre olika färger som sen ska användas i olika proportioner. 60 procent av inredningen ska bestå av huvudfärgen, 30 av en sekundär färg, de sista 10 är en accentfärg.

60 %

Din huvudfärg ska dominera inredningen sett till ytan. Det är den färg som ska användas på väggarna och stora inredningsdetaljer som mattor, kanske någon eller några möbler samt gardiner och draperier.

30 %

Din sekundärfärg ska inte vara lika intensiv som första färgen. Den ska så att säga inte tävla om uppmärksamheten med din huvudfärg. Som sekundärfärg väljer du därför lämpligen en färg som är mer neutral än huvudfärgen, däremot ska den kontrastera med huvudfärgen. Din sekundfärg ska märkas. Lämpligen bär merparten av rummets möbler sekundärfärgen.

10 %

De sista 10 procenten består alltså av en accentfärg. Det handlar då framför allt om en färg för olika dekorativa inslag, till exempel vilken färg du har på extrakuddarna i soffan eller på sängen. Tanken med accentfärgen är att skapa ett djupare helhetsintryck i färgschemat.

Välj färger med ett färghjul

Exakt vilka färger du ska välja är helt upp till dig. Med det sagt kan det vara en bra idé att använda sig av ett färghjul. På ett sådant kan du till exempel enkelt se komplementfärger (färger som har rakt motstående platser i hjulet) eller analoga färger (primära, sekundära och tertiära färger). Det finns mycket att säga om färghjul, men det kanske vi får återkomma till i ett annat inlägg.

Leave a Comment

marinate